2009. március 31.

Barátok

A világban kevés az őszinte kapcsolat… Kevés az emberek bizalmasa. Nehezen barátkozunk. Amit az emberek általában barátságnak neveznek, az sajnos legtöbbször nem egyéb, mint átmeneti cinkosság, érdekkapcsolat. Ha barátságra vágyunk, először jó baráttá kell válnunk. Úgy gondolom, barát csak egy lehet egy életben. Elválaszthat tőle távolság, de bárhol is legyetek a világban, lélekben mindig együtt vagytok.

Barátság bonyolult képlete


A barátságot egy bonyolult képletként is fel lehetne írni. Miből is áll a barátság? Mi is az, ami összehozhat két embert?
Az első és legfontosabb dolog a bizalom. Bizalom nélkül nem létezik barátság. Sőt egyáltalán semmiféle őszinte emberi kapcsolat nem létezik bizalom nélkül.
A második fontos dolog a közös érdeklődés, hisz ez adja a barátság lényegét. Ismerős mondás: „Madarat tolláról embert barátjáról”.
A képletünk harmadik összetevője a „bajban terem az igaz barát” mondás. Ez mutatja meg, hogy valóban barátság –e az, amit mi annak hiszünk. Az igaz barát a bajban terem és a hamis ott tűnik el.
A negyedik tag az idő tényezője. Az idő bizony múlik, eltávolítja egymástól a felszínes barátokat és szorosabbra fűzi az őszinte barátságokat.
Végül a barátság ötödik alappillére a kölcsönösség. Kell, hogy mindketten kölcsönösen akarják egymást, és egyenrangú partnerek legyenek. Ha ezek nincsenek meg egy kapcsolatban, akkor nem beszélhetünk barátságról, maximum valami emberi kötődésről, de ez messze van a valódi barátság fogalmától. Nagyon szép megfogalmazás az arisztotelészi:„A barátság egy lélek, mely két testben lakozik.”
Barátot találni nehéz. Seneca gondolata: „Előbb mérlegelni kell, hogy kit választasz barátnak, de utána már hűségesnek lenni.” Ez talán azt jelentheti, hogy ne engedjünk magunkhoz közel hamar embereket, mert akkor silány kapcsolatokra és keserű csalódásokra számíthatunk. Ha viszont elfogadsz valakit igaz barátodnak, akkor maradj hozzá hű.